Ceny zemného plynu v Európe pokračujú v poklese, tretí deň po sebe

13.09.2022 Celý región

Amsterdam 13. septembra (TASR) - Ceny zemného plynu v Európe pokračujú v utorok v poklese, tretí deň po sebe, a dostali sa na najnižšiu úroveň za 7 týždňov. Európska únia (EÚ) totiž pracuje na opatreniach na zmiernenie najhoršej energetickej krízy v regióne za uplynulé desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na burze v Amsterdame v utorok oslabil až o 4,8 %. O 9.37 h SELČ sa predával so stratou 4,3 % po 182,33 eura za megawatthodinu. Jeho cena počas uplynulých dvoch obchodných dní padla celkovo o 14 %. Britský ekvivalent v utorok zlacnel o 3 %.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová, ktorá požaduje "núdzovú intervenciu" na trhu, v stredu (14. 9.) predloží zoštíhlenú verziu svojho päťbodového plánu. EÚ chce prijať opatrenia na zníženie spotreby elektriny a poskytnutie dostatočnej likvidity trhu, aby zabránila preliatiu energetickej krízy do celej ekonomiky.

"Predložený bude zrejme koktail trhových reforiem a zastropovania cien, ktorý zásadne zmení spôsob, ako európske trhy s energiami fungovali od ich deregulácie," uviedli analytici americkej banky Citigroup.
 

Vyberte región

mark